Kwas foliowy, czyli witamina B9, usprawnia działanie układu nerwowego i pokarmowego. Jest szczególnie ważny w diecie kobiet w ciąży. Jego niedobór powoduje wiele nieprzyjemnych objawów, dlatego warto zadbać o właściwą podaż tego składnika.
Rola kwasu foliowego
B9 wpływa znacząco na rozwój całego organizmu.
- Uczestniczy w produkcji soku żołądkowego, a tym samym ma wpływ na pracę między innymi wątroby.
- Pobudza procesy odbywające się w układzie krwionośnym, uczestniczy w syntezie homocysteiny, odpowiedzialnej za powstawanie czerwonych komórek – zapobiega więc chorobom układu krążenia.
- Ma działanie antyoksydacyjne, co sprawia, że jest wykorzystywany w profilaktyce raka.
- Jest też wykorzystywany w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Wpływa też na pracę mózgu – w zwiększonych dawkach jest podawany osobom starszym, u których zauważono procesy demencji czy zdiagnozowania Alzheimera, ponieważ ma zdolność hamowania procesów dewastująych połączenia nerwowe.
Kwas foliowy w ciąży
Kwas foliowy (tutaj) niezmiernie ważny jest podczas ciąży, ponieważ reguluje procesy wzrostu płodu i uczestniczy w procesach genetycznych – przekazuje cechy dziedziczne. Jest też zalecany w okresie starania się o dziecko, ponieważ bez niego nie uda się przekazać materiału genetycznego. B9 uczestniczy też w powstawianiu cewy nerwowej, z której rozwija się mózg płodu i która zapewnia połączenie mózgu z kręgosłupem (dlatego też kwas foliowy zapobiega rozszczepowi kręgosłupa u dziecka rozwijającego się w brzuchu przyszłej mamy).
Niedobór i przedawkowanie kwasu foliowego
Wszystkie witaminy z grupy B wpływają na pracę mózgu i układu nerwowego, a ich niedobory mogą doprowadzić do objawów takich jak drażliwość, zmęczenie, bezsenność, a nawet stany depresyjne. Zbyt niskie dawki B9 mogą wywołać anemię, zahamowanie wzrostu płodu lub dziecka, zmniejszenie apetytu, objawy ze strony układu pokarmowego – biegunkę, zmniejszone wchłanianie innych składników odżywczych. Kwas foliowy można też przedawkować i wówczas można zaobserwować objawy podobne jak przy alergii: pokrzywkę, swędzenie, ale też zaburzenia trawienia, a także rozdrażnienie.
Podaż kwasu foliowego
Dzieci i kobiety w wieku rozrodczym powinny przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego w dobowej dawce. Najwięcej tej witaminy znajduje się w surowych warzywach, ciemnozielonych, np. w szpinaku, w żółtku jaja, wątróbce, a także w drożdżach i soi. Niestety w związku z tym, że produkty spożywcze są coraz częściej wysokoprzetworzone – zawartość B9 maleje. Kwas foliowy bez recepty można kupić w każdej aptece i warto to zrobić, jeśli dieta jest uboga (a bywa tak między innymi wtedy, gdy niedobory witamin doprowadzają do braku łaknienia). Warto też zauważyć, że kwas foliowy lepiej przyswaja się w obecności innych witamin, takich jak: C, B6, B12, H (biotyna).
Jak widać, kwas foliowy jest niezbędny do tego, aby utrzymać organizm w równowadze. Uczestniczy w kluczowych procesach, napędzając rozwój człowieka już na etapie samego planowania ciąży.