Liść jeżyny fałdowanej znany był już jako środek lecznicy w starożytności. Ma on bowiem zbawienny wpływ na przewód pokarmowy. Dziś, również spożywamy ją ze względu na prozdrowotne właściwości, ale i wyjątkowy smak. Co więc warto wiedzieć o liściu jeżyny?

Liść jeżyny fałdowanej właściwości


Liść jeżyny fałdowanej pomaga w walce z biegunką i działa zbawiennie na przewód pokarmowy. Ponadto, działa przeciwnowotworowo oraz ma wpływ na układ sercowo – naczyniowy, obniżając ciśnienie krwi. Regularne jego picie sprawia, iż oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega stanom zapalnym oraz pomaga w terapii w przypadku cukrzycy i nieżytu układu pokarmowego.

Dawkowanie naparu


Przyjmuje się, iż powinno wypijać się około dwóch filiżanek naparu z liścia jeżyny fałdowanej dziennie w przypadku wskazanych wyżej dolegliwości. Ważna jest regularność oraz jakość herbaty. Cena jej z dobrych sklepów zielarskich to wydatek około 10 zł. Warto jednak zainwestować w pozbawioną chemii, dobry napar, który nie tylko będzie pozytywnie działać na nasz organizm, ale i też dobrze smakować.
Jak wspomniano wyżej, liść jeżyny fałdowanej właściwości pewne posiada.

Czy warto codziennie sięgać po filiżankę tego naparu? Zdecydowanie tak. Jak wynika z powyższego, oprócz wielu właściwości zbawiennych dla naszego zdrowia, pomaga radzić sobie w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz działa zbawiennie w przypadku biegunki.